- 30 g zakwasu pszennego lub żytniego
- 160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka
- 110 g letniej wody
Zakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką na miękkie ciasto. Lekko
przykryj, odstaw w temperaturze pokojowej do przefermentowania na
12-14 godzin. Zaczyn powinien przyrosnąć dwukrotnie, a potem lekko
opaść.
Ciasto:
- 300 g przygotowanego zaczynu
- 350 g mąki pszennej o dużej zawartości białka
- 50 g mąki pszennej razowej
- 160-180 g wody
- 1 łyżeczka soli
- Zagnieć ciasto, wyrabiaj około 5 minut, daj mu odpocząć 10 minut i jeszcze raz krótko wyrabiaj.
- Przykryj i odstaw na około 2 godziny w temperaturze pokojowej.
- Po godzinie wyrastania przerwij proces wyrastania, wyjmując ciasto na blat, rozciągnij, załóż boki ciasta na siebie, włóż z powrotem do miski. Ciasto powinno zmienić swoją konsystencje i lekko wyrosnąć.
- Ponownie wyjmij, rozciągnij na blacie, podziel na 8 kawałków. Przykryj ściereczką, pozostawi na blacie na 30 minut.
- Z każdego kawałka uformuj bułeczkę, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Natnij, posmaruj jajkiem, posyp ziarnami maku, sezamu lub otrębami.
- Piecz w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze około 230 °C dopóty, dopóki nie będą lekko złote (około 20 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz