10 lutego 2013

Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry

Print Friendly and PDF
Bułeczki Tang Zhong nadziewane kurczakiem w curry.

Bułeczki o delikatnym miękiszu i zaskakującym środku. Tang Zhong dał puszystość, kurczak w curry smak, który był niespodzianką dla tych, którzy zdążyli spróbować bułeczki. A było to tak, jak każdy domowy kucharz lubi najbardziej - nikt nie mówił, że mu smakuje, tylko po prostu sięgał po następną bułeczkę :-) Ledwo zdążyłem chwycić ostatnią...
Przepis jest na 11 bułeczek, ale wyrastają dosyć spore i myślę, ze można pokusić się na zrobienie większej ilości mniejszych bułeczek...
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są Z.T. Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.


Składniki na farsz:
  • 4 łyżki Oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 2 łyżki curry
  • 6 łyżek wody
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu, inne przyprawy wg gustu

Przygotowanie farszu:
  1. Ugotuj ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Kurczaka pokrój na drobne kawałeczki. Wymieszaj dokładnie curry z 3 łyżkami wody.
  2. Rozgrzej na patelni olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę dodając curry zmieszaną z wodą. 
  3. Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj kurczaka, ziemniaki, sól, pieprz zmielony, inne przyprawy wg gustu, 3 łyżki wody i smaż mieszając dopóty, dopóki woda całkiem nie odparuje.

Składniki na ciasto (na 11 bułeczek):
  • 75 g Tang Zhong na mące pszennej chlebowej
  • 195 g mąki pszennej chlebowej
  • 90 g mąki tortowej
  • 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant)
  • 6 soli
  • 30 g cukru pudru
  • 12 g pełnego mleka w proszku
  • 1 jajko
  •  62 g wody
  • odrobina jajka wymieszanego z mlekiem do glazurowania bułek
  • zielone części liści pora

 Przygotowanie bułek:

  1. Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i wody w proporcji 1:5. Jeśli robisz go do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej.
  2. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozrób je z połową cukru.
  3. W większej misce wymieszaj suche składniki: mąki, mleko w proszku, sól (i drożdże instant, jeśli je używasz).
  4. W drugiej misce wymieszaj Tang Zhong, wodę i jajko ( i rozrobione z cukrem świeże drożdże, jeśli ich używałeś). Pamiętaj jednak, aby zostawić sobie odrobinę jajka do poglazurowania bułek.
  5. Do miski z suchymi składnikami dodaj składniki mokre i mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze. Po wymieszaniu wyłóż ciasto na stolnicę lub blat oprószony mąką i wyrabiaj około 20 minut.
  6. Dodaj do ciasta roztopione wcześniej i ostudzone do temperatury pokojowej masło i wyrabiaj aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu i uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
  7. Uformuj z ciasta kulę i włóż do lekko natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torby foliowej i odstaw do wyrośnięcia, do podwojenia objętości ciasta.
  8. Opłucz zielone części liści pora, potnij je wzdłuż na paski o szerokości około 8-10 mm i długości około 25 cm.
  9. Po wyrośnięciu ciasta rozciągnij je do formy prostokąta, złóż prostokąt wzdłuż na pół, następnie zroluj nadając formę wałka. Podziel go na 11 kawałków, każdy o wadze około 50 g.
  10. Każdy kawałek rozwałkuj delikatnie nadając okrągły kształt, nałóż farszu i zawiń go, formując bułeczkę o lekko podłużnym kształcie. Bułeczkę niezbyt ściśle przewiąż pośrodku paskiem z liścia pora, a następnie połóż na natłuszczonej blasze do wyrośnięcia. Bułeczki kładź na blasze wiązaniem do dołu. Odstające końce pora będzie można odciąć nożyczkami po upieczeniu.
  11. Odłóż bułeczki pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia, dopóty, dopóki nie podwoją swojej objętości. 
  12. Nagrzej piekarnik do 200 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka z mlekiem w celu poglazurowania.
  13. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż bułeczki i piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce do wystygnięcia.
Farsz do bułek.
Farsz do bułek.
Czas na drugie wyrastanie.
Czas na drugie wyrastanie.
Gotowe bułki.
Gotowe bułki.

Gotowe bułki.
Gotowe bułki.
inspirował blog Go on...Have a bite.

2 komentarze:

  1. Wow, jakie fajne są te bułki !Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspanialy pomysl z przedzialkiem!! Super.Elka

    OdpowiedzUsuń