27 kwietnia 2013

Orkiszove Biove

Print Friendly and PDF

Szybkie i łatwe w wykonaniu włoskie bułki (a może małe chlebki?). Pieczywo charakterystyczne dla rejonów Lombardii i Piemontu, najbardziej znane jest w mieście Pawia, jest obłe, wysokie, z przecięciem na górze wzdłuż całej długości, aczkolwiek są spotykane wersje z dwoma lub trzema równoległymi nacięciami. Właśnie charakterystyczny kształt zwrócił moją uwagę; co prawda na razie moje Biove nie jest tak fajnie ukształtowane jak te oryginalne, ale jest to tylko kwestia czasu, kwestia prób - w końcu jest to moje pierwsze Biove :-)

Do wypieku oryginalnych Biove używana jest we Włoszech mąka pszenna typu 00, naszym polskim odpowiednikiem jest mąka typu 500 lub 550. 

Orkiszove Biove, jak sama nazwa wskazuje, jest z mąki orkiszowej. Delikatny miąższ, aczkolwiek odrobinę bardziej zwarty niż w Biove tradycyjnym na pszennej mące, delikatnie chrupiąca skórka, wyraźnie wyczuwalny smak orkiszu...pycha! :-)


Składniki (na 4 bułki a 170 g):
  • 500 g mąki orkiszowej (typ 700)
  • 290 g letniego mleka
  • 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant)
  • 5 g słodu jęczmiennego
  • 20 g oliwy
  • 8 g soli


Przygotowanie bułek:
  1. W miseczce rozdrobnij drożdże w letnim mleku i odstaw na kilka minut, aby rozczyn 'ruszył'. W tym czasie w dużej misce wymieszaj 3/4 mąki i słód.
  2. Połącz suche składniki z mlekiem z rozpuszczonymi w niej drożdżami, oraz z oliwą, mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  3. Dodaj sól, mieszaj dalej dodając powoli pozostałą część mąki. Po uzyskaniu jednolitej masy wyrabiaj około 10 minut. Jeśli ciasto ma zbyt mało płynów, możesz je spryskać delikatnie mlekiem lub wodą.
  4. Podziel ciasto na dwie równe części, przykryj ściereczką, a następnie miską i pozwól wyrastać około 20 minut.
  5. Każdą z części podziel na dwa kawałki i przepuść każdy z nich około 10 razy przez maszynkę do makaronu ( ustawiłem grubość wałkowania na 4 mm). Za każdym razem po przepuszczeniu przez maszynkę złóż pasek ciasta w harmonijkę na 4 razy, obróć o 90 stopni i znów przepuść przez maszynkę.
  6. Oba kawałki złóż ze sobą i rozwałkuj na pasek o długości około 25-30 cm i szerokości około 10 cm, który uformuj w walec, identycznie jak się formuje bagietkę. To samo zrób dla drugiej części ciasta, a więc podziel ją, przepuść przez maszynkę, połącz, rozwałkuj na kwadrat i uformuj wałek.
  7. Każdy wałek rozwałkuj wzdłuż, tak aby uzyskać dosyć długi i wąski pasek ciasta, który następnie zroluj.
  8. Obie rolki odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na około 1 godzinę. Rolki przykryj ściereczką i folią spożywczą, przyblokuj czymś z przodu i z tyłu, tak aby ciasto rosło wokół obwodu rolki, a nie w poprzek.
  9. Włącz piekarnik ustawiając temperaturę na 200°C, w piekarniku umieść żaroodporne naczynie z wodą, aby piekarnik był zaparowany.
  10. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, rolki dzielimy na pół ostrą krawędzią deseczki, albo tępą krawędzią noża. Powstają w ten sposób z każdej rolki dwie bułeczki. Obróć każdą bułeczkę w ten sposób, aby miejsce przecięcia rolki było na górze i umieść na oprószonej mąką blasze do pieczenia. Zrób żyletką dosyć głębokie nacięcie wzdłuż na górze bułki. Możesz zrobić wg swojego uznania 1-3 nacięcia na każdej bułce.
  11. Piecz około 30 minut w zaparowanym piekarniku, co 10 minut przewietrz piekarnik otwierając i zamykając szybko jego drzwiczki. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz odwrócić bułki do góry nogami, aby spody się ładnie zarumieniły.
  12. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Dzielimy ciasto na dwie części.
Dzielimy ciasto na dwie części. Pkt 4.
Przepuszczamy przez maszynkę.
Przepuszczamy przez maszynkę. Pkt 5.
Uformowany wałek.
Uformowany wałek. Pkt 6.
Wałek został rozwałkowany.
Wałek został rozwałkowany. Pkt 7.
Zrolowane ciasto.
Zrolowane ciasto. Pkt 7.
Ciasto będzie wyrastać.
Ciasto będzie wyrastać. Pkt 8.
Dzielimy rolkę na pół.
Dzielimy rolkę na pół. Pkt 10.
Na blasze, nacięte żyletką.
Na blasze, nacięte żyletką. Pkt 10.
Biove w piekarniku. Pkt 11.
Upieczone Biove.
Upieczone Biove. Pkt 12.
Biove gotowe.
Biove gotowe.
Biove gotowe.
Biove gotowe.
Biove gotowe.
Biove gotowe.
Biove gotowe.
Biove gotowe.
Biove gotowe.
Biove gotowe.

inspirowała strona Viva La Focaccia.

2 komentarze:

  1. Rany ,muszą być pyszne! No i włoskie :)
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie polsko-włoskie ;-)
      Byłyby całkowicie włoskie, gdyby nie ten orkisz :D
      Ale naprawdę są smaczne. I bardzo fajny miąższ.

      Usuń