Bardzo spodobało mi się to, co o tym chlebie napisała autorka blogu, z którego zaczerpnąłem przepis. Otóż napisała ona, że od czasu do czasu ma ochotę upiec prosty chleb, z kilku składników, bez większego wysyłku i wkładu pracy, ale ze stuprocentową gwarancją udanego wypieku. No i poza tym - chleb smaczny. Jak napisała dalej - chlebowe epopeje muszą mieć swój odpowiedni czas. I z tym całkowicie się zgadzam :)
Tak więc prezentuję chleb składający się dokładnie z 4 składników i 4 godzin pracy. Chleb na zakwasie w sam raz na wypiekanie, kiedy się zaczyna przygodę z zakwasem, albo ma się na jakiś czas po dziurki w nosie „wyrafinowanych” ;) przepisów.
Jasny chleb na zakwasie z dodatkiem drożdży. Ponieważ mąki żytniej (tej z zakwasu) jest ponad 13 %, chleb można zaliczyć do pieczywa mieszanego. Takim mianem określa się chleby robione z mąki pszenne i żytniej, gdzie udział mąki żytniej wynosi od 10 do 90 procent.
Ilość składników jest przewidziana na jedną foremkę na chleb kilogramowy. Z ciasta można przygotować bułki, ale trzeba pamiętać o odpowiednim skróceniu czasu wypiekania - około 20 minut.
P.S. Chleb piekłem w kupionej niedawno stalowej foremce, tłoczonej, z zaokraglonymi końcami. Foremka jest stosunkowo długa i wąska, ale chleb fantastycznie się w niej upiekł. Foremkę wystarczy nasmarować smalcem, a chleb sam z niej wyskakuje. Przed pierwszym pieczeniem trzeba foremkę wyprażyć, ale o tym już pisałem wcześniej. W takich foremkach wypieka się chleby graham, te tradycyjne.
P.P.S. Ponieważ, w odróżnieniu od przepisu źródłowego, skorzystałem z zakwasu razowego, chleb już nie jest taki biały, ale nadal jasny ;)
Składniki (na 1 bochenek):
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 300 g wody
- 150 g zakwasu żytniego razowego
- 8 g świeżych drożdży
- 6 g soli
Przygotowanie:
- Przed robieniem chleba odśwież zakwas - dodaj 50 g mąki żytniej razowej i 50 g letniej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
- Do małej miseczki odmierz 200 g wody i rozpuść w niej sól. W drugiej miseczce rozpuść drożdże w pozostałej części wody. Do dużej miski odmierz 150 g zakwasu, następnie dodaj przesianę mąkę. Dodaj wodę z solą oraz rozpuszczone drożdże. Dokładnie wszystko wymieszaj (można mikserem na wolnych obrotach) i wyrabiaj dopóty, dopóki ciasto nie zacznie odklejać się od ścianek miski. Wtedy wyjmij ciasto na oprószony mąką roboczy blat, 2 - 3 razy zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i umieść w natłuszczonej misce. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Po 2 godzinach wyjmij ciasto na blat roboczy i uformuj z niego podłużny bochenek. Bochenek umieść w natłuszczonej podłużnej foremce. Górę chleba dobrze oprósz maką. Odstaw chleb w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 - 60 minut, oczywiście pod przykryciem. Wyrastanie zakończ, kiedy góra chleba zacznie dochodzić do górnego randu foremki.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 220 °C. Gdy się nagrzeje, zmiejsz temperaturę do 210 °C i wstaw chleb. Piecz chleb 40 - 45 minut, z których kilka ostatnich piecz na dolnej grzałce, aby dół chleba był dopieczony.
- Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i przełóż z foremki na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Upieczony chleb w foremce |
Upieczony chleb nie w foremce |
Krótka przerwa na zmianę ustawień ustawień aparatu, a chleb sam zmienił się w modelkę |
Chleb i kromki |
Kromki |
Jasny chleb na zakwasie, łatwy |
Wydaje mi się,że chleb jest faktycznie wart uwagi, ale podobne już piekłam wspomagając zakwas drożdżami.
OdpowiedzUsuńForemkę takową posiadam , też ma zaokrąglone rogi, choć może mniej, rzeczywiście piecze się w niej znakomicie i nawet producent nazwał ją , "foremka chlebowa".
Kocurek śliczny.POzdrawiam
Bardzo często piekę ten chlebek dla mnie jest doskonały pod względem konsystencji no i czasu :) Moje dzieciaki się nim zajadają.....Liska wie co dobre :)
OdpowiedzUsuńProsty, biały. Rodziny kochaja takie chleby.
OdpowiedzUsuńA gdzie dostałes taka formę? Podoba mi sie, że jest waska i wysoka.
Dołącz go do listy na mojej stronie, proszę, bo u Agaty juz zamknięte ;)
Foremkę dostałem u jednego producenta i hurtownika produktów dla piekarni i cukierni, który nie tylko ma sklep wysyłkowy, ale mogą w nim kupic tacy domowi chlebowypiekacze, jak my.
UsuńFajny chleb, super foremka - będe piekła. Mawiają że w prostocie siła :-)
OdpowiedzUsuńRewelacja, prosto, szybko, smacznie. Chleb wyszedł przepyszny.
OdpowiedzUsuńChleb z tego przepisu piekłam wiele razy zawsze wychodzi pysznynie zależnie od tego jaką mąkę użyłam a muszę przyznać że mąki mieszałam w różny sposób razowa żytnią w różnych proporcjach. Przepis sprawdził się za każdym razem. Gdy nie mam czasu na długie wyrastanie chleba na zakwasie zawsze korzystam ztego przepisu. Dziękuję za jego udostępnienie.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis przypadł go gustu :)
Usuń